Yetişkin eğitimi veren kurslara katılan bireyler, ihtiyaçları doğrultusunda yetişkin eğitimi hizmetlerinden faydalanmaktadır. Bireyler kendilerinde olumlu fark yaratabilmek, meslek sahibi olmak, iş hayatında kullanabilmek, sosyalleşebilmek ve hobi dallarında gelişim sağlamak gibi birçok sebeple bu eğitim hizmetlerinden faydalanmayı amaçlamaktadır.
Bireylerin sahip oldukları duruma ve sergiledikleri davranışa göre eğitim ihtiyacı tespit edilir. Kişi sahip olması gereken eğitim ihtiyacını bazen fark edemeyebilir. Bu noktada yaygın eğitim veren KO-MEK gibi kurumlar bu ihtiyacı hem tespit edecek hem de kendi imkanlarını kullanarak bu ihtiyacı karşılayacaktır. Örneğin KO-MEK’te Ahşap Boyama- Cam ve Seramik Boyama branşlarına katılan öğrenciler burada aldıkları eğitimi bir terapi olarak değerlendirmektedir.
Yerel Yönetimler Milli Eğitim'e bağlı olarak Halk Eğitim Merkezi ile ortak kurslar açmaktadır. KO-MEK (Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitimi) bunlardan biridir. Sosyal belediyeciliğin gereklerinden biri de insana yatırım yapmaktır. Belediye hizmet olarak yol, tesis, baraj vb yapabilir fakat insanı doğrudan etkileyen, geliştiren, yetiştiren bir hizmeti sunmakta pasif kalabilir. Bir kent; şehir mobilyalarıyla (lamba, bank, pano…), ulaşım araçlarıyla, binalarıyla, parklarıyla vb. donatabilir başka deyişle süslenebilir. Aslında belediyelerin amaçlarından biri kenti insan için ne kadar yaşanabilir kılmak ise de, bununla beraber burada yaşayacak bireyleri de hayatın hızlı akışına, teknolojik ve bilimsel gelişmelere yönelik hazırlayabilmesidir.
Geçmiş itibariyle belediyeler bünyelerinde meslek kursları hizmetini vermişlerdir. Fakat kurumsal bağlamda ilk olarak 1997 yılında İSMEK bir girişimde bulunmuş ve bu faaliyetleri Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ve Halk Eğitim Merkezleri ile birlikte gerçekleştirmiştir. Birçok ilde örnek teşkil eden bu çalışmalar günümüzde yaygınlaşmıştır. KO-MEK kursları da Kocaeli ilinde 2005 yılından bu yana yetişkin eğitimi hizmetini sunmaktadır.
Bölgede yaşayan bireylerin ihtiyaçları doğrultusunda verilen yetişkin eğitimleri yine kente, kentliye olumlu birer değer olarak dönecektir. Eğer bir bölgede sanayi varsa; forklift, gazaltı kaynakçılığı, bilgisayar, yabancı diller vb kurslar öncelikli olmalıdır. Kurslar bir yandan istihdama katkı sağlayacak, bir yandan da oluşacak hizmet ihtiyacını karşılayacaktır. Örneğin; Hereke’de halı dokuma, Kandıra’da Kandıra bezini; çeşitli branşlar üzerine uyarlayabilen bir eğitim hizmeti sunulması çok önemlidir. Birbirini her ne kadar etkilemez görünse de bu gibi hizmetler bir zincir misali yönetimde, kaynakların sevk ve idaresinde, insan gücünün, kapasitesinin kullanımında kentsel başarıyı hem etkileyen hem de tetikleyen bir unsur olarak karşımıza çıkacaktır. Sonuçta yerel yönetimlerde kazanan ulusal- uluslararası camiada kültürünü, folklorunu, sanatını yaşatan olacaktır. Tüketen bir toplum yerini üreten bir topluma bırakacaktır. Daha bilinçli, daha paylaşımcı bir toplum yapısının temelleri yetişkin eğitimi kurumlarında atılmaktadır. Genç yaşlı, kadın erkek, öğrenci, emekli toplumun her katmanından insanların sanat üretmek, gelişmek, ilerlemek meslek edinmek veya spor yapmak adına bir araya gelmesiyle oluşan güç, canlı bir yapı oluşturmaktadır. Belediyeler spor faaliyetlerinden sanat faaliyetlerine kadar her türlü eğitim, öğretim faaliyetleriyle bu kurumlar sayesinde daha fazla halkın beğenisini kazanır.
Son olarak; KO-MEK gün geçtikçe kurumsallaşan bir halk üniversitesi olarak eğitim çalışmalarını sürdürmektedir. Bugün yelkencilikten, fotoğrafçılığa, hasta ve yaşlı bakımından, el sanatlarına kadar toplumun eğitim ihtiyacına hizmet etmektedir. Halk Eğitim ve İŞKUR gibi kurumlarla işbirliği yapmakta, Kocaeli İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı başta olmak üzere Kocaeli Üniversitesi ile ortak projelerde yer almaktadır. İŞKUR ile K0-MEK’in açtığı ortak kurslara katılan kursiyerler ulaşım, yemek, ve bir miktar işsizlik maaşı gibi hizmetler alıp aynı zamanda meslek sahibi olmaktadırlar. Yerel yönetimler; imkânlarını düzen, disiplin ve devamlılığı öngörerek halk için kullanmalıdır. Bu hizmetlerden hem şehir, hem de halk kazanacaktır.
Melek Yıldırım
http://www.komek.org/oku.asp?tur=makale&id=9